
Hulumtimet kanë treguar se ushqimet ultra të përpunuara dhe të pashëndetshme nuk janë vetëm një "zgjedhje e keqe", por shoqërohen me probleme serioze shëndetësore, nga sëmundjet kardiovaskulare te sëmundjet metabolike dhe vdekja e parakohshme.
Shkencëtarët paralajmërojnë se konsumi i tyre ndikon në trup në mënyra të shumta, jo vetëm për shkak të kalorive, por edhe për shkak të aditivëve dhe efekteve biokimike.
Por cilat janë ushqimet më të pashëndetshme?
1. Pije të gazuara me sheqer
Pijet me sheqer janë ndër produktet më të dëmshme për shëndetin tuaj. Ato përmbajnë sasi të mëdha sheqernash të shtuara që lidhen me obezitetin, diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe rritjen e inflamacionit në trup. Hulumtimet mbi më shumë se 1 milion njerëz tregojnë se ata që konsumojnë më shumë produkte të ëmbëlsuara artificialisht kanë një rrezik më të lartë për sëmundje kardiovaskulare sesa ata që nuk e bëjnë këtë.
2. Mishrat e përpunuar
Mishrat e grira, proshuta, salçiçet dhe produkte të ngjashme jo vetëm që kanë shumë yndyrë dhe kripë, por ato janë lidhur edhe me një rrezik në rritje të kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe vdekshmërisë së parakohshme. Studimet tregojnë se konsumi i rregullt i mishit të përpunuar rrit rrezikun e disa formave të kancerit, veçanërisht kancerit të zorrës së trashë.
3. Ushqime të skuqura
Ushqimet e skuqura dhe ushqimet e shpejta janë jashtëzakonisht të pasura me yndyrna të ngopura dhe trans, si dhe me kripë dhe kalori, duke çuar në shtim në peshë, kolesterol të lartë dhe çrregullime metabolike. Konsumi i tepërt i tyre është lidhur me diabetin, sëmundjet koronare të zemrës dhe çrregullimet e mëlçisë.
4. Vakte të gatshme / Pjata të parapërgatitura
Vaktet e gatshme janë shembuj tipikë të ushqimeve ultra të përpunuara (UPF). Studimet tregojnë se njerëzit që hanë shumë UPF përballen me një rrezik më të lartë të obezitetit, problemeve me zemrën, diabetit dhe vdekjes së parakohshme.
5. Patate të skuqura, biskota dhe ushqime të sheqerosura
Ushqimet e paketuara përmbajnë sasi të larta sheqeri, kripe dhe yndyre të ngopur, dhe pothuajse asnjë fibër ose lëndë ushqyese, një përzierje që nxit inflamacionin dhe shtimin në peshë. Konsumi i tepërt i produkteve të tilla është lidhur me dislipideminë, rritjen e rreziqeve kardiovaskulare dhe demencën në disa studime.
6. Makarona të menjëhershme
Makaronat e gatshme kanë përmbajtje të lartë kripe, yndyre dhe karbohidratesh të thjeshta, ndërsa kanë përmbajtje të ulët fibrash dhe proteinash. Studimet kanë treguar se konsumi i rregullt i tyre shoqërohet me trigliceride të larta, sheqer të lartë në gjak dhe hipertension, të gjithë faktorë që kontribuojnë në problemet kardiometabolike./Versus.al

