Nga Hipokrati, i cili e përdori atë si ilaç për ethet, plagët dhe acarimin e lëkurës, deri te vetitë e saj antibakteriale dhe antioksiduese, uthulla e mollës ofron ende shumë përfitime shëndetësore sot. Një studim i ri, i botuar në BMJ Nutrition, Prevention & Health , e shqyrton atë si një ndihmë natyrale për humbjen e peshës, duke kontribuar në humbjen e peshës, si dhe duke ulur nivelet e glukozës, kolesterolit dhe triglicerideve.
Evangelia Mantziori, Drejtoreshë e Programit të Ushqyerjes dhe Shkencave Ushqimore dhe Dietologe e Akredituar në Universitetin e Australisë Jugore, prezanton metodologjinë e studimit, duke interpretuar rezultatet dhe vlefshmërinë e tij në një artikull në The Conversation.
Një ekip shkencëtarësh në Liban kreu këtë provë klinike të dyfishtë të verbër, të rastësishme, mbi një grup të rinjsh mbipeshë dhe obezë të moshës 12-25 vjeç. Ata i caktuan rastësisht 30 pjesëmarrësit në një nga katër grupet e marrjes ditore të uthullës së mollës: 5, 10 ose 15 ml të holluar në 250 ml ujë çdo mëngjes para mëngjesit për 12 javë. Një grup kontrolli konsumoi një pije joaktive (placebo) me një teksturë dhe shije të ngjashme.
Pas një periudhe tremujore, konsumi i uthullës së mollës u shoqërua me ulje të ndjeshme të peshës trupore dhe indeksit të masës trupore (BMI). Mesatarisht, ata që pinë uthull molle gjatë kësaj periudhe humbën 6-8 kg në peshë dhe e ulën BMI-në e tyre me 2.7-3 njësi, varësisht nga doza. Ata gjithashtu treguan ulje të ndjeshme të perimetrit të belit dhe të vitheve.







