Konsumimi i tepërt i kripës në dietë tashmë është lidhur me problemet kardiovaskulare. Megjithatë, duket se përveç zemrës, kripa e tepërt ndikon edhe në mendje. Hulumtimet mbi brejtësit nga shkencëtarët nga Universiteti Mjekësor Nanjing zbuluan se një dietë e pasur me kripë mund të ndikojë negativisht në funksionin e trurit dhe për këtë arsye të çojë në një mënyrë jetese dhe të menduarit depresiv. Kjo lidhje e zbuluar rishtazi është në përputhje me ritmet në rritje të depresionit dhe rritjen e konsumit të njëkohshëm të ushqimeve të kripura, ultra të përpunuara.
Depresioni prek miliona njerëz në mbarë botën, me një prevalencë gjatë gjithë jetës që arrin 15-18% në shumë popullata. Dietat moderne perëndimore, veçanërisht ushqimi i shpejtë , përmbajnë në mënyrë dramatike më shumë natrium sesa ushqimet e gatuara në shtëpi – ndonjëherë 100 herë më të preferuar se ato. Pyetjet këtu janë: si lidhet kripa me psikologjinë tonë dhe me cilat modele jetese do ta kthejmë dëmin?
Minjtë e dëshpëruar
Ekipi hulumtues zbuloi se marrja e tepërt e kripës shkakton përgjigje specifike imune në tru që mund të çojnë në sjellje që i ngjajnë depresionit. Gjetjet e tyre, të publikuara në The Journal of Immunology, ofrojnë një shpjegim biologjik për lidhjet e vëzhguara më parë midis konsumit të ushqimit të përpunuar dhe çrregullimeve të humorit.








