Gjithnjë e më shumë mjekë po zgjedhin rrjetet sociale për të informuar rreth çështjeve shëndetësore. Këtë herë një mjek i familjes paralajmëron për rreziqet që fshihen në tre ushqime dhe pije të njohura që konsumohen pothuajse çdo ditë.
Në veçanti, doktori Sermed Mezher, mjek i familje shumw i ndjekur nw rrjetet sociale, vë në dukje rrezikun e ushqimeve të gatuara shumë apo edhe të djegura, të cilat përmbajnë komponime kimike që mund të rrisin shanset për kancer të prostatës, zorrëve dhe pankreasit. Siç shpjegon ai, mishi i djegur përmban “hidrokarbure aromatike policiklike, të cilat në disa studime janë treguar se shkaktojnë dëmtime të ADN-së që rrit rrezikun e kancerit”.
View this post on Instagram
Rreziqet e mishit të djegur
Studimet e mëparshme kanë zbuluar se nivele të larta të këtyre kimikateve formohen kur mishi gatuhet në flakë të hapur, si p.sh. kur gatuhet në skarë. Lidhja midis kancerit dhe ushqimeve të tjera me bazë karbohidrate të djegura, si buka apo patatet, është njohur gjithashtu nga ekspertët. Kjo është për shkak të pranisë së molekulës toksike akrilamide, e cila formohet kur disa sheqerna dhe proteina në ushqim kombinohen ndërsa nxehen.
Analiza të ndryshme kanë gjetur lidhje të vogla midis ekspozimit ndaj toksinës dhe kancereve të caktuara, duke përfshirë kancerin e veshkave, endometrit dhe vezoreve. Megjithatë, disa ekspertë argumentojnë se sasia e bukës apo patates së djegur që do të duhej të konsumohej për të rritur rrezikun e kancerit është e tepërt, gjë që nuk korrespondon me realitetin.
Ushqimet e përpunuara
Dr Mezher u kërkoi gjithashtu atyre që kërkojnë të reduktojnë rrezikun e kancerit të shmangin dy produkte të tjera të njohura. “Kategoria tjetër janë mishrat e përpunuar, si salsiçet, proshuta, proshuta etj”, tha ai, duke shtuar se Organizata Botërore e Shëndetësisë i klasifikon këto ushqime si “kancerogjene të grupit të parë”. Një studim i mëparshëm zbuloi se ngrënia e vetëm një fete proshutë në ditë mund të rrisë rrezikun e kancerit të zorrëve me një të pestën.
Siç shpjegoi ai, rreziku vjen nga përbërësit e quajtur nitrite në mishin e përpunuar, të cilët dihet se shkaktojnë reaksione fizike që mund të shkaktojnë zhvillimin e tumoreve në zorrë. Brenda sistemit të tretjes, nitritet mund t'i nënshtrohen një reaksioni që i kthen ato në një substancë të quajtur N-nitrosochemicals (NOC). Këto mund të dëmtojnë qelizat që rreshtojnë zorrën tuaj, organi që përpunon ushqimin tuaj, i cili, nga ana tjetër, mund të çojë në zhvillimin e kancerit, shpjegon Cancer Research UK.
Alkooli
E fundit në listën e “shmangëve” të doktor Mezherit është alkooli. Sipas ekspertit, "alkooli është i lidhur me shtatë lloje kanceri, pasi shpërbëhet në një nënprodukt toksik të quajtur acetaldehid, i cili mund të dëmtojë ADN-në dhe të parandalojë riparimin e qelizave."
Por nuk janë vetëm efektet e dëmshme në ADN që e bëjnë alkoolin të rrezikshëm për shëndetin: "Ne e dimë se alkooli mund të ndikojë në nivelet e hormoneve dhe të zvogëlojë përthithjen e lëndëve ushqyese. Edhe sasitë e vogla rrisin rrezikun e kancerit të gjirit dhe të ezofagut, duke e bërë atë diçka që duhet konsumuar me kujdes," vëren ai.








