Zakonisht e shohim në hot dogë, ndonjëherë në një pjatë gurme. Por lakra turshi sapo ka fituar zyrtarisht vendin e saj në listën e ushqimeve më të dobishme për shëndetin e zorrëve. Shkenca, sipas një hulumtimi të kohëve të fundit të botuar në Mikrobiologjinë e Aplikuar dhe Mjedisore, është e qartë. Nëse nuk e përfshini në dietën tuaj, mund të humbisni një nga aleatët më natyralë të sistemit tuaj tretës.
Një studim i ri shkencor nga Universiteti i Kalifornisë, Davis, konfirmon atë që dyshonin shumë mbështetës të ushqimeve të fermentuara. Lakra turshi, përveçse është e shijshme, është shumë ushqyese dhe veçanërisht e dobishme për sistemin tuaj tretës.
Studiueset Maria Marco, profesoreshë në Departamentin e Shkencës dhe Teknologjisë Ushqimore, dhe Lei Wei, një studiuese postdoktorale në të njëjtin laborator, studiuan se çfarë ndodh saktësisht gjatë fermentimit të lakrës. Në mënyrë specifike, ata krahasuan efektet e lakrës së papërpunuar, lakrës turshi dhe shëllirës që rezultoi nga procesi i fermentimit për të parë se cila mund t’i mbronte më mirë qelizat epiteliale të zorrëve nga dëmtimet inflamatore.
Rezultatet treguan se vetëm lakra turshi ndihmoi në mbështetjen e funksionit të shëndetshëm të qelizave epiteliale të zorrëve. As lakra e gjallë dhe as shëllira nuk kishin të njëjtin efekt mbrojtës. Në fakt, nuk kishte ndonjë ndryshim të rëndësishëm midis lakrës turshi të blerë në dyqan dhe asaj të përgatitur në laborator, gjë që konfirmon se mund të shijoni përfitimet pavarësisht nëse e përgatitni në shtëpi apo e blini të gatshme.








