Përmbajtja e pjatava e gotave tona - mund të rrisë ose zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Një studim i ri britanik e përforcon këtë besim, duke gjetur prova të mëtejshme se njerëzit që konsumojnë më shumë ushqime të pasura me kalcium – si një gotë qumësht në ditë – kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të këtij lloji të rrezikshëm të kancerit.
Studiuesit, pasi analizuan dietat e më shumë se gjysmë milioni grave mbi 16 vjet, zbuluan se perimet me gjethe të errëta, buka dhe qumështi jo qumështor që përmbajnë kalcium gjithashtu kishin një efekt mbrojtës. Konsumimi i tepërt i alkoolit dhe mishit të përpunuar pati efekt të kundërt, duke rritur gjasat e të prekurit nga kjo sëmundje e rëndë.
Në veçanti, hulumtimi nga Universiteti i Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar arritën në përfundimin se 300 mg kalcium shtesë në ditë në dietë ose një gotë e madhe qumësht ul rrezikun me 17%. Drithërat e mëngjesit, frutat, drithërat e plota, karbohidratet, fibrat dhe vitamina C gjithashtu kanë treguar se zvogëlojnë rrezikun e kancerit, por në një masë më të vogël.
Më shumë se 12,000 gra në studim zhvilluan kancer të zorrëve dhe rreth 100 ushqime dhe lëndë ushqyese në dietat e tyre u hetuan për të vlerësuar lidhjet e mundshme. Duke shtuar njohuritë për efektin negativ të alkoolit dhe mishit të përpunuar dhe të kuq në zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë, hulumtimi zbuloi se:
Pirja e një gote ekstra të madhe verë në ditë (20 g alkool), rrit rrezikun me 15%.
Konsumimi i rreth 28 g më shumë mish të kuq dhe të përpunuar në ditë, si për shembull një fetë proshutë, rrit rrezikun me 8%.
Si mbron kalciumi?
Sipas studiuesve, kalciumi mund të mbrojë kundër kancerit të zorrës së trashë "sepse është në gjendje të lidhë acidet biliare dhe acidet yndyrore të lira në zorrën e trashë, duke reduktuar efektet e tyre potencialisht kancerogjene".
Kalciumi konsiderohet si një nga mineralet më të rëndësishme për forcimin e kockave dhe ruajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm. Përveç qumështit dhe produkteve të qumështit, ka edhe burime të mira me bazë bimore si pijet e sojës dhe orizit, buka e bardhë, arrat, farat dhe frutat si fiqtë e thatë, lakra jeshile dhe sardelet e konservuara
Megjithëse ky është një studim vëzhgues, ekspertët kanë njohur ndikimin e dietës së pabalancuar dhe obezitetit në rritjen e incidencës në moshat më të reja. Për sa i përket rëndësisë së studimit aktual, studiuesit vënë në dukje se "ky është më i madhi deri më sot për dietën dhe kancerin e zorrëve", gjë që u jep atyre besimin se janë në rrugën e duhur. Gjetjet janë gjithashtu në përputhje me përfundimet e studimeve të mëparshme.







