MAGAZINË /

Kanceri i zorrës së trashë: Pija aleate që zvogëlon rrezikun – Mjafton një gotë në ditë

Një gotë në ditë nga ajo pije e njohur e fëmijërisë, kanceri i zorrës së trashë... largohet. Shihni se cilat ushqime të tjera e tregojnë këtë efekt pozitiv

Shkruar nga Versus

Kanceri i zorrës së trashë: Pija aleate që zvogëlon

Përmbajtja e pjatava e gotave tona - mund të rrisë ose zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Një studim i ri britanik e përforcon këtë besim, duke gjetur prova të mëtejshme se njerëzit që konsumojnë më shumë ushqime të pasura me kalcium – si një gotë qumësht në ditë – kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të këtij lloji të rrezikshëm të kancerit.
Studiuesit, pasi analizuan dietat e më shumë se gjysmë milioni grave mbi 16 vjet, zbuluan se perimet me gjethe të errëta, buka dhe qumështi jo qumështor që përmbajnë kalcium gjithashtu kishin një efekt mbrojtës. Konsumimi i tepërt i alkoolit dhe mishit të përpunuar pati efekt të kundërt, duke rritur gjasat e të prekurit nga kjo sëmundje e rëndë.

Kanceri i zorrës së trashë: Pija aleate që zvogëlon

Në veçanti, hulumtimi nga Universiteti i Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar arritën në përfundimin se 300 mg kalcium shtesë në ditë në dietë ose një gotë e madhe qumësht ul rrezikun me 17%. Drithërat e mëngjesit, frutat, drithërat e plota, karbohidratet, fibrat dhe vitamina C gjithashtu kanë treguar se zvogëlojnë rrezikun e kancerit, por në një masë më të vogël.

Më shumë se 12,000 gra në studim zhvilluan kancer të zorrëve dhe rreth 100 ushqime dhe lëndë ushqyese në dietat e tyre u hetuan për të vlerësuar lidhjet e mundshme. Duke shtuar njohuritë për efektin negativ të alkoolit dhe mishit të përpunuar dhe të kuq në zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë, hulumtimi zbuloi se:

Pirja e një gote ekstra të madhe verë në ditë (20 g alkool), rrit rrezikun me 15%.
Konsumimi i rreth 28 g më shumë mish të kuq dhe të përpunuar në ditë, si për shembull një fetë proshutë, rrit rrezikun me 8%.

Kanceri i zorrës së trashë: Pija aleate që zvogëlon

Si mbron kalciumi? 

Sipas studiuesve, kalciumi mund të mbrojë kundër kancerit të zorrës së trashë "sepse është në gjendje të lidhë acidet biliare dhe acidet yndyrore të lira në zorrën e trashë, duke reduktuar efektet e tyre potencialisht kancerogjene".

Kalciumi konsiderohet si një nga mineralet më të rëndësishme për forcimin e kockave dhe ruajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm. Përveç qumështit dhe produkteve të qumështit, ka edhe burime të mira me bazë bimore si pijet e sojës dhe orizit, buka e bardhë, arrat, farat dhe frutat si fiqtë e thatë, lakra jeshile dhe sardelet e konservuara 

Kanceri i zorrës së trashë: Pija aleate që zvogëlon

Megjithëse ky është një studim vëzhgues, ekspertët kanë njohur ndikimin e dietës së pabalancuar dhe obezitetit në rritjen e incidencës në moshat më të reja. Për sa i përket rëndësisë së studimit aktual, studiuesit vënë në dukje se "ky është më i madhi deri më sot për dietën dhe kancerin e zorrëve", gjë që u jep atyre besimin se janë në rrugën e duhur. Gjetjet janë gjithashtu në përputhje me përfundimet e studimeve të mëparshme.

Poll