
Banketi luksoz në Kështjellën Windsor, i mbajtur si pjesa e vizitës shtetërore të Presidentit Donald Trump në Britani, u përfshi nga një debat i ashpër prapa skenave, ka mësuar The Daily Mail.
Darka spektakolare pa Trumpin dhe gruan e tij Melanian të pritur nga Mbreti Charles , Princi William dhe Princesha Kate, të rrethuar nga dhjetëra shefa biznesi dhe diplomatë të nivelit të lartë nga të dyja anët e Atlantikut.
Por, ndërsa 160 të ftuarit VIP shijuan vaktin e tyre me tre pjata në mjedisin e rafinuar të Sallës së Shën Gjergjit në Kështjellën Windsor , tensionet 'poshtë shkallëve' shpejt filluan të vlonin.
Burime i kanë thënë Daily Mail se disa anëtarë të ekipit të Shërbimit Sekret që ruanin Presidentin shkuan në kuzhinë për të mbikëqyrur përgatitjen nga shefat e kuzhinës mbretërore, madje edhe për të provuar ushqimin të cilin disa prej tyre e konsideruan shqetësues.
Të ftuarit ishin plotësisht të pavetëdijshëm, por atmosfera në kuzhinë u tensionua shpejt ndërsa filluan acarimet midis stafit të kuzhinës dhe sigurimit amerikan që vinte për vizitë.
Një burimi mbretëror tha për Dailymai: “Banketi ishte një sukses i jashtëzakonshëm në sallën kryesore, por pati një përçarje prapa skenave.”
Tensionet u ndezën midis shefave të kuzhinës që përgatisnin vaktin dhe ekipit të sigurisë amerikane përgjegjës për mbrojtjen e Presidentit dhe shoqëruesve të tij.
Shefat e kuzhinës, duke punuar për të përgatitur tre pjata pa probleme, u frustruan ndërsa agjentët e Shërbimit Sekret të SHBA-së kontrollonin vazhdimisht dhe madje merrnin mostra nga të gjithë ushqimin.
Megjithatë, zyrtarët e Pallatit thanë se nuk janë në dijeni të këtyre tensioneve pas skenave dhe i quajtën pretendimet “kategorikisht të pavërteta” – duke shtuar se marrëdhënia e tyre me kolegët amerikanë ishte jashtëzakonisht e ngrohtë dhe mbështetëse gjatë gjithë kohës.
U deshën disa minuta që zemërimi të qetësohej dhe kuzhina të kthehej në ritmin e saj të zakonshëm.
"Të ftuarit në holl mbetën krejtësisht të pavetëdijshëm për rrëmujën, por në kuzhinë ishte e pamundur ta humbisje atë."
Menuja luksoze e darkës me tre pjata – e cila ishte shkruar në frëngjisht – përbëhej nga panna cotta me lakër uji nga Hampshire, biskota të shkurtra me djathë parmixhano dhe sallatë me vezë thëllëze për fillim, të sjella në një tavolinë të shtruar me 1,452 copë takëm argjendi dhe pesë gota vere për person.
Kjo u pasua nga baltotinë me pulë organike Norfolk, e mbështjellë me kungulleshka, trumzë dhe lëng të kripur të infuzuar, me bombë akulloreje vaniljeje dhe sorbe mjedre Kentish, e dekoruar me kumbulla të ziera për ta përfunduar.
Kishte gjithashtu një listë të bollshme verërash, duke përfshirë një verë të gazuar angleze të vitit 2016 nga Wiston Estate për aperitiv dhe më pas Domaine Bonneau de Martray, një verë e bardhë e thatë për pjatën e parë.
Pjata kryesore shoqërohej nga një Corton-Charlemagne e bardhë, Grand Cru 2018, dhe një Ridge Vineyards e kuqe, Montebello, 2000, me shampanjën Pol Roger, Extra Cuvee de Reserve 1998.
Pijet pas darkës u zgjodhën gjithashtu me kujdes - duke përfshirë një verë porto të vitit 1945 në nder të Trump si presidenti i 45-të i SHBA-së dhe një konjak të vitit 1912 - vitin kur lindi nëna e tij skoceze.
Edhe pse Trump është i njohur si jo pijedashës, të ftuarit patën mundësi të shijonin gjithashtu një koktej të veçantë të krijuar për banketin, uiski i thartë Transatlantic, i cili përziente Johnnie Walker me reçel, shkumë pekani dhe një marshmallow të pjekur në një biskotë.
Thuhet se Trump e shmangu alkoolin pas vdekjes së vëllait të tij Freddie në moshën 42 vjeç nga alkooli dhe dikur tha: “Ishte një periudhë shumë e vështirë. Nëse nuk fillon, nuk do të kesh kurrë problem. Nëse fillon, mund të kesh problem. Dhe është një problem i vështirë për t’u ndaluar.”/Dailymail







